Bumaco beschermt techniekers met BW Solo CO2 detectoren

"In elke CO2-koelinstallatie zit tegenwoordig standaard een CO2-detector. Om de veiligheid van onze eigen koeltechniekers te garanderen volstaat dit evenwel niet. Met de superlichte draagbare BW Solo van Honeywell worden onze techniekers zelf gewaarschuwd wanneer er een gevaarlijke hoeveelheid CO2 in een besloten ruimte aanwezig dreigt te zijn”, aldus Steven Vanmechelen, marketingverantwoordelijke Bumaco Group.

We namen de proef op de som en gingen kijken hoe men dit gebruikt op de werf van Carrefour Market van Begijnendijk.

Vigotec is sinds zijn oprichting in 1981 uitgegroeid tot een bloeiende onderneming met 35 medewerkers.

Gestart met focus op kunststof leidingsystemen bouwde Vigotec een expertise op verschillende activiteiten: veiligheid in en om besloten ruimten, kunststof constructies op maat en gespecialiseerde oplossingen voor de bouwsector.

Aangezien de focus wordt gelegd op service en betrouwbare oplossingen op maat van de klant, is het niet verwonderlijk dat Vigotec Safety een samenwerking heeft gesloten met Bumaco Koeltechniek: een in 1994 opgericht bedrijf dat inmiddels een brede bedrijvencluster heeft gegroeid.

De groep telt o.m. ondernemingen, gespecialiseerd in verwarming, zonnepanelen, keukenbouw etc …. 

De klanten in de koeling die behoren tot Bumaco zijn vooral supermarkten. HVAC-activiteiten zijn eerder gerelateerd aan de projectenmarkt (appartementsgebouwen, kantoren, retailzaken…). Door de toenemende vraag naar airco in warme zomermaanden zit ook de residentiële markt in de lift.

Inmiddels telt Bumaco Koeltechniek filialen in Duffel, Westerlo, Nazareth en Mellet (regio Charleroi). De marktvraag is voortdurend in ontwikkeling. Nu neemt de vraag naar CO2 duidelijk toe, een duidelijke verandering tegenover vroeger”, aldus Steven Vanmechelen.

Safety first

In elke CO2-koelinstallatie is er standaard CO2-detectie ingebouwd, waarbij er - bij overschrijding van de drempel - een alarm afgaat.

“Om de veiligheid van onze eigen techniekers te garanderen volstaat dit echter niet. Daarom ging onze aankoopdienst op zoek naar een performanter en draagbaar toestel. Elk toestel dat wordt aangekocht, moet voldoen aan onze standaardvereisten: betrouwbaarheid, duurzaamheid en gebruiksgemak”, aldus Vanmechelen.

“Onze koeltechniekers beschikken elk reeds over een lekdetectietoestel. We opteerden voor de BW Solo van Honeywell omdat dit toestel niet bedoeld is om een CO2-lek te zoeken zonder meer, wel om na te gaan of er een gevaarlijke hoeveelheid CO2 in een besloten ruimte aanwezig is. Ook de werkvloer was vragende partij voor een toestel dat o.m. ATEX-conform is, niet te zwaar is, en evenmin stoort (‘in de weg hangt’) tijdens de werkzaamheden. Momenteel heeft Bumaco Koeltechniek 6 BW Solo toestellen in gebruik, maar dit aantal wordt wellicht uitgebreid.”

110 gram 

“Er zijn dergelijke toestellen op de markt waarvan de duurzaamheid en de betrouwbaarheid evenwel niet kunnen worden gegarandeerd”, aldus Yannick Schrey, Business Unit Manager Vigotec Safety.

“De BW Solo hoort thuis in de brede range aan gasdetectoren van fabrikant Honeywell en is het eerste CO2-detectietoestel op de markt dat kwalitatief, gebruiksvriendelijk en betaalbaar is en dus perfect geschikt voor koeltechnische toepassingen, brouwerij-omgevingen. Er zijn ook multigasdetectoren (die o.m. ook zuurstof detecteren) maar deze zijn een stuk duurder en het gebruik vereist een doorgedreven opleiding.

Met zijn éénknopsbediening is de BW  Solo in de eerste plaats een handige tool waarmee de koeltechnieker op de werf veilig aan de slag kan. Het supercompacte toestel weegt slechts 110 gram en kan rond de nek worden gehangen. Het lijkt zelfs niet op een gasdetector.

Ook al is CO2 zwaarder dan lucht, we vragen de gebruikers om veiligheidsredenen om de gasdetector effectief in de ademzone te hangen. Een voorovergebogen houding of een losse veter bv. kan de veiligheid van de operator in het gedrang brengen.”

Real time detectie

Het door Honeywell begin dit jaar gelanceerde toestel werd ontwikkeld in de VS en geproduceerd in het UK.

“Vigotec Safety is in het bijzonder gespecialiseerd in de veiligheid in besloten ruimtes. Dus wilden we met deze nieuwe ontwikkeling snel op de bal spelen. Er is een groot potentieel voor dit meettoestel. In de koeltechniek is technische veiligheid nog voor een stuk onontgonnen terrein. Er zijn relatief weinig technische PBM’s op deze markt”, aldus Schrey.  “Eén van de pluspunten van de BW Solo is dat het aan real time detectie kan doen.

Als Honeywell Certified Service Center voert Vigotec Safety zelf het onderhoud van de BW Solo-toestellen uit. “We raden klanten aan om hun toestellen zesmaandelijks bij Vigotec binnen te brengen voor nazicht en kalibratie.”

Zeer snel pieken 

Niet iedereen binnen de wereld van de koeltechniek is zich reeds voldoende bewust van de mogelijke gevaren van CO2. Daarom heeft Vigotec Safety een sensibiliseringscampagne opgestart. “Specifiek voor CO2 is dat dit gas zeer snel kan pieken en dat er dus zeer snel moet gereageerd worden. Op onze website wordt er gewezen op de gevaren van CO2 en geven we concrete tips mee. Ook via mailings en sociale media doen we regelmatig aan sensibilisering rond dit thema”, aldus Yannick Schrey. “Een korte opleiding of toolbox-meeting rond CO2-detectie en de gevaren van CO2 op de werkvloer behoort tot de mogelijkheden.”

Begijnendijk 

In de Carrefour Market van Begijnendijk werd recent een CO2-koelinstallatie geïnstalleerd door Bumaco Koeltechniek, dat een 40-tal service- en onderhoudstechniekers (HVAC en koeltechniek), telt, waarvan zes gespecialiseerd in CO2-koelcentrales.

Twee van hen waren aan het werk in de technische ruimte van deze supermarkt. Sanders Michiels is sinds een tweetal maanden aan de slag met een BW Solo CO2-detector. “Ik heb het superlichte toestel quasi constant rond de nek hangen  om zicht te hebben op de CO2-concentratie in een machinekamer of een koelcel. Het toestel geeft perfect aan wanneer deze te hoog wordt en we voor onze eigen veiligheid de ruimte moeten verlaten.

Vroeger werkten we met een ander CO2-detectiesysteem dat evenwel zo gevoelig ingesteld was, dat het zeer frequent onnodig alarmen gaf. 

Bovendien is de BW Solo vrij robuust. Indien het toestel tijdens de werkzaamheden op de grond zou belanden, is het niet meteen defect.”

Indicatie  

Op een warme dag als vandaag bv. doen we er goed aan de CO2 te drukken tot ongeveer 100 bar, het is noodzakelijk voor onze veiligheid dat we een indicatie hebben en weten hoeveel CO2 er in de lucht hangt.

De BW Solo is efficiënter in gebruik omdat het geen storende piepgeluiden geeft, enkel een alarmsignaal indien nodig. We verlaten de ruimte, proberen de CO2-toevoer van op een veilige plaats af te sluiten, laten de ruimte ventileren, en wachten tot het CO2-gehalte voldoende gezakt is”, aldus Michiels. “Voor de veiligheid van de medewerkers (en bezoekers) van de supermarkt (in dit geval) treedt er een rood flikkerlicht in werking. In de winkelruimte zelf gaat er een alarm af zodat men weet dat de technische ruimtes niet mogen worden betreden.” Een extra veiligheid is dat Bumaco Koeltechniek elke CO2-installatie vanop afstand kan monitoren en de urgentie van een interventie ter plaatse kan inschatten.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.